Barbara Kyle: A király lánya

2015.04.25 17:41

Megszületik végre az első könyves posztom. Márcsak azért is, mert tényleg érdemes egy kcsit belebonyolódni a történetbe és annak szereplőinek személyiségébe.

Az egyik dolog, ami nekem kissé furcsa volt, hogy egyszerűen nem értem, miért ezt a címet kapta ez a regény. 

Nézzük csak, hogy egyáltalán kiről szólna a történet, ha tényleg arról a lányról lenne szó! Tudor Mária, VIII. Henrik örököse, a katolikus királynő, az eretnekek után megszállottan kutató királynő, Véres Mária. Ha valaki egy kicsit is ismeri az angol történelmet, tudja, hogy nem feltétlenül ő volt VIII. Henrik legjobb utódja. A katolikus hit volt a mindene, egy nap több órát töltött imádkozással, rendhítetetlen volt a hite Istenben, és hogy ő segít minden probléma megoldásában. (ami amúgy nem probléma, de szerintem a vallásosság nem kerülhet egy ország helyzete elé fontossági sorrendben) A történet amúgy Mária spanyol Fülöppel való házasságkötése előtti időben íródott, mikor már eltervezte, hogy férjül veszi a herceget. (kép ebből az időből, forrás: Wikipedia)

Mary as a snub-nosed girl with red hair

Térjünk is vissza regény cselekményéhez. A kort már meghatároztuk. Adott egy lány és egy fiú (nehogy bedőljön bárki is, nem a szerelem a lényeg). Össze akarnak házasodni, azonban részesei a Thomas Wyatt-féle felkelés szerveződésének. Isabel, merthogy így hívják, szinte gyerek, okos, és úgy hiszi szerelmes, és egyetlen célja a házasság Martinnal. Amíg a szülei múltja közbe nem szól.

A szülők protestánsok, korábban üldözték őket, az anyát eretnekké nyilvánították, máglyán égették el majdnem, de szerencsésen megmenekült annak idején. Több eretnekség vádjával illetett embert menekítettek ki akkoriban Angliából. Ekkor találkoztak Edward Sydenhammel, aki miatt bár majdnem meghaltak, később megbocsátották ezt a vétségét. Időközben Edward feltört, mint a talajvíz, a királynő tanácsosai közelébe került, nagyszerű jövő állt előtte, amíg nem találkozott újra a Thornleigh családdal (Isabel családja). 

Innen kezdődnek a bonyodalmak. Felháborít, hogy egyetlen ember nagyravágyása, törtetése miatt hányaknak kell szenvedni az életben (és ez nem csak erre a sztorira igaz...) És inkább ezt a szálat mozgatnám meg, mivel ő miatta történt az, ami - no nem a felkelés, az Edward nélkül is meglett volna :) Szóval Edward egy udvari piperkőc, közel a trónhoz, közel fontos emberekhez, és irtózatosan félti az irháját. Úgy gondolja, ha kiderülne, hogy protestáns és korábban eretnek, akkor az életének és mindennek vége. Bizalmába férkőzik egy befolyásos családnak, ráadásul a családból származó első udvarhölgy kezét is megkéri. Frances elengedhetetlen társa a királynőnek, annak feltétlen bizalmát élvezi. Az is kiderül, hogy a család birtokának szomszédja a Thornleigh-birtok. Edward elmeséli Isabel családjának a múltját a Grenville famíliának, aminek az a következménye, hogy a hithű családfő eszét veszti és átmegy a szomszédba kivégezni őket. Ám balul sül el a dolog, mert ő hal meg Isabel apjának keze által, anyja életveszélyesen megsérül. Isabel apját a börtönbe viszik. És onnantól kezdve minden nap új börtönben találja magát - hol amiatt, mert szökés közben elkapják, vagy a királynő elé akarják vinni, vagy mert már szinte meghal börtönlázban. Isabel pedig követi az útján, de mindig egy lépéssel lemaradva - közben megerőszakolják (a börtönben, apja szeme láttára), Wyatt kémje lesz Londoban... Kiakasztott ez a kergetőzés - mikor már azt hittem, nincs tovább, megint jött egy csavar.

Közben nézzünk egy másik szereplőt is, mert az ő jellemfejlődése igazán tetszett. (ő is Edwardnak köszönheti az egészet) Carlos Valverde spanyol leszerelt zsoldosként, lótenyésztőként képzeli életét Angolhonban. Azonban a Grenville-család őt is tönkreteszi - elveszik a földjét és mivel a tárgyaláson megöl egy embert, ő is börtönbe kerül. Ott aztán megbízzák az öreg Thornleigh megölésével. Mikor ez inkább megmentésbe fordul át, és megismeri Isabelt, az élete majdhogynem jó irányt vesz. Segít a lánynak a keresésben, elég közel is kerülnek egymáshoz, azonban Edward bemártja Carlost a felbérléséről. Carlos beáll a királynő seregébe, hogy végre földet kapjon.

Isabel Edward házában húzza meg magát és folytatja a keresést egyedül, kiderül apjának tartózkodási helye. Edward támogatja a lány kutatását, ám azzal a céllal, hogy amint megvan az apja, megölhesse. 

Nem is tudom, hogyan folytassam. Inkább hagyok nyitott kérdéseket azoknak, akik esetleg el akarnák olvasni. Nem lehet letenni, nagyon eseménydús, részletes és nem unalmas leírásokkal a csatákról. Kissé kusza lett ez az összefoglaló, de annyi minden van a fejemben róla, hogy ennyire futotta :) Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti a történelmi regényeket.